Brussen Troostkoffer

Door middel van een literatuuroverzicht, aangevuld met inventarisatie van bestaand materiaal, inspirerende voorbeelden uit de praktijk en gesprekken of interviews met verschillende stakeholders en experten, werd inzicht verworven in de noden en behoeften van brussen, hoe ze de opname beleven en hoe ze de relatie ervaren met het opgenomen broertje/zusje.


Op basis hiervan werd een troostkoffer ontwikkeld worden met als doel tools aan te reiken voor volwassenen (ouders, grootouders, zorgverleners, leerkrachten, enz.), zodat ze dialooggesprekken met kinderen kunnen aangaan over moeilijke, gevoelige, existentiële thema’s zoals lijden, pijn, dood, afscheid nemen, enz. Dergelijke gesprekken zijn gebaseerd op de methode van filosoferen met kinderen. Deze existentiële troostkoffer wordt momenteel getest bij o.a. ouders, leerkrachten en zorgverleners en kan een aanvulling vormen op bestaande brussen/rouwkoffers.


De troostkoffer bevat een aantal kinderboeken waarvoor filosofische gesprekskaarten werden ontwikkeld die als leidraad dienen om als volwassen in gesprek te gaan met kinderen over rouw en verlies. Tevens werden een aantal troostobjecten toegevoegd. Benieuwd naar onze troostkoffer? Neem een kijkje in de handleiding en gesprekskaarten. Interesse om onze troostkoffer te testen? Neem contact met ons op via het contactformulier of eef.cornelissen@odisee.be


Eén van de kinderboeken in de troostkoffer ‘Kikker en het vogeltje’ is digitaal te beluisteren en te bekijken via dit YouTube-filmpje.

Handleiding Troostkoffer
Filosofische kaarten
Naaipatroon
Foto’s